ELOKUVASARJA 30 VUOTTA SAKSAN YHDISTYMISESTÄ

ARTHOUSE CINEMA NIAGARA, TAMPERE

19.-31.10.2020

ELOKUVASARJA 30 VUOTTA SAKSAN YHDISTYMISESTÄ

engl. Tekstit, liput: 6 €, -K12-

Ennen näytöksiä alustukset ja elokuvien jälkeen keskustelua. Kielet: suomi, saksa sekä englanti ja tulkkaukset tarpeen mukaan.

Ma 19.10. klo 16:30

Christian Schwochow: BORNHOLMER STRASSE (2014) 88 min

Alustus: Ohjaaja Kirsi Liimatainen – Vapaus ja uusi alku vai kaiken menetys?

Ke 21.10. klo 16:30

Florian Henckel von Donnersmarck: DAS LEBEN DER ANDEREN (2006) 127 min

Alustus: DKT:n toiminnanjohtaja Claudia Daems – Menin sisään ja ovi sulkeutui 

Ke 28.10. klo 17:00

Andreas Dresen: ALS WIR TRÄUMTEN (2015) 117 min

Alustus: Tohtoriopiskelija Paula Rauhala,Tampereen YliopistoPioneerileiriltä teknoklubille

HUOM! Koulunäytös klo 14.30

To 29.10. klo 16:30
Andreas Dresen: GUNDERMANN (2018) 128 min

Alustus: Dosentti Juha Koivisto, Helsingin yliopistoRistiriitojen jäljillä

La 31.10. klo 14:00
Wolfgang Becker: GOOD BYE, LENIN! (2001) 121 min

Alustus: Toimittaja Taina Repo – Kylmä sota joka päivä

Elokuvat / Filme / Films

Christian Schwochow: BORNHOLMER STRASSE (2014) 88 min

Gerhard Haase-Hindenbergin romaaniin „Der Mann, der die Mauer öffnete“ perustuva elokuva kertoo tositapahtumista Berliinin rajan avaamisesta idän puolelta muurin murtuessa. Keskushenkilönä on upseeri Harald Jäger, joka päätti oma-aloitteisesti poistaa esteen kaupunginosien väliltä.

Florian Henckel von Donnersmark: DAS LEBEN DER ANDEREN (2006) 127 min

Oscar 2007!

Kapteeni Gerd Wiesler on Stasin harmaa riviagentti, joka saa 1980-luvun puolivälissä tehtäväkseen salakuunnella ja varjostaa näytelmäkirjailija Georg Dreymania. Vihje tulee ministeri Hempfiltä, joka tapailee kirjailijan asuinkumppania, näyttelijä Christa-Maria Sielandia. Kirjailijan erään ystävän tehtyä itsemurhan, tämä alkaa salaa työstää länsissaksalaiselle Der Spiegel-lehdelle laajaa artikkelia DDR:n vaietuista itsemurhista, Wiesler alkaa katsoa kirjailijan toimintaa sormiensa läpi ja jättää kuulohavaintonsa raportoimatta sekä pelastaa myös ilmiantajaksi pakotetun Sielandin pulasta. Yhtäkkiä vuonna 1989 koko salailuun ja urkintaan perustuva järjestelmä romahtaa, ja vapaus koittaa. Dreyman jäljittää Stasi-arkistosta tuntemattomaksi jääneen hyväntekijänsä Wieslerin ja kirjoittaa tästä kirjan

Andreas Dresen: ALS WIR TRÄUMTEN (2015) 117 min

Clemens Meyerin palkittuun romaaniin perustuva elokuva kertoo neljästä itä-saksalaisesta nuoresta, joiden nuoruuteen kuului Pioneereihin kuuluminen. Saksojen yhdistymisen kautta heidän elämänsä muuttui totaalisesti, johon ystävyyttä, pettämistä, toivoa ja kuvitelmia, raakuutta ja hellyyttä. Elokuva kadotetusta nuoruudesta.

Andreas Dresen: GUNDERMANN (2018) 128 min

Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo itäsaksalaisesta laulajasta ja kirjailijasta Gerhard Gundermannista (1955-1998), joka taisteli musiikkinsa puolesta eli raskasta arkea hiilityöläisenä ja hänen suhteistaan itäsaksan pahamaineeseen salaiseen poliisiin Stasiin.

Wolfgang Becker: GOOD BYE, LENIN! (2001) 121 min

 Itä-Saksalaisen Alexin äiti on aktiivinen sosiaalisen edistyksen puolestapuhuja. Eräänä päivänä äiti kokee järkytyksen ja vaipuu koomaan. Sillä välin tapahtuu suuria muutoksia: Berliinin muuri kaadetaan ja Saksat yhdistyvät. Äiti herää koomasta, mutta hänen sydämensä on edelleen niin heikko että pieninkin järkytys voisi olla kohtalokas. Alex uskoo, että muurin murtuminen ja kapitalismin tulo Itä-Saksaan olisivat äidille liikaa. Hän päättää hoitaa äitiä kotona ja ylläpitää mennyttä Itä-Saksaa. Tehtävä muuttuu päivä päivältä vaikeammaksi, kun kaikki rahasta suolakurkkuihin on muuttunut ja äiti haluaa voimistuessaan katsoa uutisia ja käydä ulkona. 

 

nina