Lade Veranstaltungen

« Alle Veranstaltungen

  • Diese Veranstaltung hat bereits stattgefunden.

Valokuvanäyttely Berliinin muuri vuonna 2019 – Tai mitä siitä vielä on jäljellä

5.11.2019 - 16.11.2019

Markku Rainer Peltosen valokuvanäyttely 4.11. – 16.11.

Berliinin muuri vuonna 2019 – Tai mitä siitä vielä on jäljellä

 

Olen ottanut nämä näyttelyssä esillä olevat valokuvat tänä vuonna, 30 vuotta sen jälkeen, kun Itä-Saksan useissa kaupungeissa sadattuhannet ihmiset menivät kadulle osoittamaan mieltä DDR:n itsevaltiasta johtoa vastaan vaatien laajempia kansalaisoikeuksia ja enemmän vapauksia, kunnes Berliinin muuri, lähes kaikille yllätyksenä, avautuikin ja ihmiset pääsivät tulemaan Länsi-Berliinin puolelle.

Tänä vuonna olen kävellyt pitkin Berliinin katuja ja paikkoja, missä muuri sijaitsi, etsien kuvauskohteita vielä jäljellä olevista muurin osista ja palasista. Parhaiten muuri on vielä esillä Friedrichshainin kaupunginosassa, jossa niin sanotussa yli kilometrin pituisessa muurissa East Side Galleryssa eri taiteilijoiden tekemät värikkäät maalaukset houkuttelevat päivittäin tuhansia turisteja.

Keskellä kaupunkia sijaitsevalla kiireisellä Potsdamer Platzilla on jätetty pystyyn useita muuri-segmenttejä. Sen lähellä oleviin katuihin on merkattu puretun muurin kulkureitti, jotta asiasta kiinnostuneet voisivat paremmin orientoitua ja ymmärtää, missä muuri oli ja missä sijaitsi Itä- ja missä Länsi-Berliini.

Lyhyen kävelymatkan päässä Potsdamer Platzilta Kreuzbergin kaupungiosassa Niederkirchnerstrasse-kadulla aivan „Terrorin topografia“-museon vieressä, jossa toisen maailmansodan aikana sijaitsi Gestapon päämaja, on myös vielä jäljellä muutama sata metriä Berliinin muuria, mutta tosin se on tänään surkeassa kunnossa, koska turistit ovat ajan kuluessa hakanneet siitä paloja matkamuistoiksi.

Kuuluisa on Bernauerstrasse, jossa muurin rakentamisen aikaan tapahtui dramaattisia pakoyrityksiä idästä länteen. Tänään Bernauerstrassesta on tehty muistoalue, joka on omistettu yli 160:lle Berliinin muurin uhrille. Siellä on myös vielä jäljellä monia osia muurista.

Berliinin muuria aloitettiin rakentaa 13. elokuuta 1961 huolimatta siitä, vaikka silloinen DDR:n johtaja Walter Ulbricht olikin vakuuttanut päinvastaista kuuluisaksi tulleella lauseellaan : „Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten“.

Berliinin muuria ja sen turvalaitteita muutettiin ja paranneltiin ajan kuluessa. Puhutaan, että Berliinin muurissa oli kolme eri „sukupolvea“. Jäänteet kolmannesta ovat näkyvissä minun tänä vuonna ottamissani valokuvissa. Yhdeksäs marraskuuta 1989, 30 vuotta sitten, kommunistisen politbyroon jäsen Günter Schabowski ilmoitti kuuluisassa lehdistökonferenssissa Itä-Berliinissä, vahingossa, että Berliinin muuri avataan Itä-Saksan asukkaille heti. Vielä samana iltana tuhannet itä-berliiniläiset vyöryivät avautuneiden rajanylityspaikkojen kautta Länsi-Berliinin puolelle.

Vielä samana vuonna 29. joulukuuta DDR:n hallitus teki lopullisen päätöksen Berliinin muurin purkamisesta. Kevääseen 1990 mennessä lähes kaikki Berliinin muurin osat ja siihen liittyvät rajalaitteet olikin jo purettu. Samalla alettiin suunnitella, mitenkä jaetun kaupungin kaksi osaa saatettaisiin, ensiksi fyysisesti, parhaiten liitettyä yhteen.

Tänään jäljellä olevat Berliinin muurin osat ovat lailla suojeltuja. Samalla niillä on huomattava merkitys kaupungin matkailulle. Suuri osa Berliinin kävijöistä haluaa nähdä, millainen tai missä Berliinin muuri oli. Valokuvani ovat dokumentti, joka pyrkii näyttämään Berliinin muurin nykyisen tilan.

 

 Markku Rainer Peltonen – CV

Markku Rainer Peltonen on syntynyt Oulussa 1953 ja kirjoittanut ylioppilaaksi Helsingissä Tehtaanpuiston yhteiskoulussa. Hän muutti vuonna 1977 opiskelemaan Saksan liittotasavaltaan ja on asunut vuodesta 1981 lähtien Länsi-Berliinissä. 1985 hän valmistui arkkitehdiksi (Dipl.-Ing.) Berliinin teknillisestä yliopistosta ja 1997 maisteriksi (M.A.) (Amerikan muinaiset tieteet) Berliinin vapaasta yliopistosta. Hän on valokuvannut Berliinin muuria jo 1980-luvulta lähtien. Markku Rainer Peltosen ottamia Berliinin muuri-kuvia on esitelty yksityisnäyttelyissä lähes 20 eri maassa.

 

 

Details

Beginn:
5.11.2019
Ende:
16.11.2019

Veranstaltungsort

Tampereen Yliopisto päätalo alakuppilan näyttelyseinä
Tampere,